Kütahya
Kütahya
Tanıtım
Ege bölgesinde bölgesinde bulunan Kütahya, cenneti andıran doğasıyla ve tarihi kalıntılarıyla, sizlere adeta huzur veriyor. Kütahya termal otelleri fırsatları ile Türkiye’nin en iyi termal bölgeleri arasındadır. Bilecik, Afyon, Manisa, Balıkesir, Bursa, Eskişehir ve Konya ile komşudur. Kütahya, Türkiye’yi turizm konusunda önemli yerlere getirmiştir.
Şehre 500.000 fazla yerli ve yabancı turist gelmektedir. Kütahya’nın gezilecek yerleri arasında Kütahya Kalesi, Kütahya saat kulesi, Kütahya’nın kaplıcaları gibi önemli yerleri bulunmaktadır. Kütahya da 8 tane kaplıca vardır. Emin olabilirsiniz ki Kütahya’nın tarihi de bir o kadar önemlidir. MÖ. ve sonra onlarca devlete yer sahipliği yapmıştır.
Şehre yerleşen ilk devlet Frigler‘dir. Kütahya ilimizin nüfusu 578.640 olup, yüzölçümü ise 12.043 km²’dir. Kütahya’nın hem turistik yerlerini gezip hemde kaplıcaların şifalı sularında sağlıklı bir tatil yapmak istiyorsanız, TermalOteller.com en iyi termal otelleri listeler.
Kütahya Termal Oteller Fiyatları
Birçok hastalığın ve rahatsızlığın dermanı olan kaplıca sularını denemek için rotanızı Kütahya’ya çevirebilirsiniz. Şifalı suları ile tatil severlere kapılarını açan Kütahya’da bütçenize özel otel olanakları bulunmaktadır. Erken rezervasyon fırsatlarını takip ederek kampanyalı fiyatları yakalayabilir, huzurlu ve sağlıklı bir tatil için adım atabilirsiniz.
Kütahya’nın Şifalı Kaplıcaları
Kütahya’nın dünyaca ünlü kaplıcaları vardır. Sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış olup, birçok hastaya şifa olduğu bilinmektedir.
Ilıca Harlek Kaplıcaları
Ilıca ilinde olan Ilıca Harlek kaplıcalarının çevresinde çam ormanları vardır. İl merkezine 28 kilometre uzaklıkta olan Ilıca Harlek kaplıcaları, Kütahya-Eskişehir karayoluna 2 kilometre uzaklıktadır.
Böbrek ağrısı, romatizma, sinir hastalıkları, cilt hastalıkları, karaciğer yetmezliği, kadın hastalıkları ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelen bu meşhur suyun içeriğinde Magnezyum, Kalsiyum ve Bikarbonat vardır. Ilıca Harlek Kaplıcalarına gittiğinizde çevreyi gezip görmeyi de ihmal etmeyin.
Yoncalı Kaplıcaları
Kütahya’nın 12 kilometre batısında yer alan Yoncalı Kaplıcaları 17 Eylül 1993’ten beri termal turizm olarak faaliyettedir. Suyun sıcaklığı 40-44 derecedir. Suyun İçeriğinde ise Kalsiyum, Magnezyum ve Kükürt vardır.
Sedef hastalığı, romatizma, sinir ucu iltihaplanması, eklem kireçlenmeleri, yumuşak doku romatizması, kas ağrıları, kadın hastalıkları, çocuk felci, bacak felci, sinir boyunca yayılan iltihaplar, eklem zarı iltihaplanması, ateşli romatizma hastalıkları, vücudun bir yeri felçli olmasına ve kırıklara iyi gelir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin Sultanı 2. Alaaddin Keykubat tarafından yapılmıştır.
Murat Dağı kaplıcası
Gediz ilçesinde olan Murat Dağı Gediz’e 25 kilometre uzaklıkta, Kütahya’ya ise 95 kilometre uzaklıktadır. 1984 tarihinde termal turizm merkezi olarak ilan edilmiştir. Murat Dağı’nda Hem kayak turizmi hemde termal turizm yapılmaktadır.
Murat Dağı, 2039 mt. rakamıyla Ege’nin en yüksek dağıdır. Kaplıca Murat Dağı’nın 1450. metresinde bulunur. Suyun sıcaklığı 37-43 derecedir. Suyun içeriğinde Kalsiyum, Sodyum, Potasyum, Magnezyum, Sülfat ve Bromür vardır. Kalp, böbrek, romatizma, kadın hastalıkları, deri hastalıkları, sinir ve kas hastalıklarına da iyi gelmektedir.
Eynal Kaplıcaları
Eynal kaplıcaları, Kütahya’nın güneybatısında olup Simava 4 kilometre uzaklıktadır. Zeminin 700 metre derinliğinden çıkarılan suyun sıcaklığı 163 derecedir. kaplıcanın sıcaklığı ise 70-80 derecedir.
Kronik bel ağrısı, romatizma, eklem hastalıkları, yumuşak doku hastalıkları, beyin ve sinir cerrahi sonrası, ortopedik, stres bozuklukları , uyku bozuklukları, cilt ve deri hastalıkları, böbrek taşlarının dökülmesinde, siyatik, spor yaralanmaları, kırık ve çıkığa, kadın hastalıklarına, kireçlenme ve sedef hastalığına iyi gelir.
Emet Dereli Kaplıcası
Emet’e bağlı olan Dereli Kaplıcası İlçe merkezine 20 kilometre Kütahya’ya ise 70 kilometre uzaklıktaki Günlüce Köyü’ndedir. 2012 yılında termal turizm merkezi olarak ilan edilmiştir. Denizden yüksekliği 980 metredir.
Dereli Kaplıcası’nın suyun sıcaklığı 38-40 derecedir. Suyun içerisinde; Magnezyum, Kalsiyum ve Bikarbonat içermektedir. Eklem hastalıkları, romatizma, kemik erimesi, kas iltihapları, kas ağrıları, spor yaralanmalarına ,sinirsel hastalıklarına ve ruhsal bozukluklarına iyi geldiği biliniyor.
Göbel Kaplıcaları
Kütahya’nın Tavşanlı İlçesinde olan Göbel Kaplıcaları, İlçeye 6 kilometre uzaklıkta olup Belediye Mücavir alanı içerisindedir. Ulaşımı karayoluyla sağlanabilmektedir. Deniz seviyesinin 850 metre yükseğinde yer almaktadır.
Suyun sıcaklığı 33 derecedir. Suyun içerisinde; Klorür, Bikarbonat, Kalsiyum Bromür, Sülfat, Magnezyum iyodür, hidrofosfat, vardır. Göbel Kaplıcalarının suları, çeşitli cilt hastalıkları, adele ve kemik ağrıları, mide ağrıları, mide ve bağırsak ülserleri, kas ve iskelet hastalıkları, romatizma, spor yaralanmalarına iyi geldiği bilinmektedir.
Kütahya’da Gezilecek Yerler
Birçok tarihi ve doğal güzelliği barındıran Kütahya’da gezi turunda olması gereken yerleri listeledik.
Kütahya Kalesi
Kütahya kalesi, 15 asırdır varlığını sürdürmektedir. 5. Yüzyılda Bizans İmparatorluğu tarafından yapıldı. Daha sonrasında bu kale Germiyanoğulları, Selçuklu ve Osmanlı Devleti tarafından kale temellerinden güçlendirdi.
Kütahya Saat Kulesi
Kütahya’nın merkez ilçesinde olan Saat Kulesi, Kütahya Vali Fuat Paşa tarafından 19. Yüzyılda inşa edilmiştir. 2 katlı kare olarak planlanarak inşa edilmiş yapımında kesme taşlar kullanılmış olup kulenin üst kısmı külahla örtülmüştür.
Evliya Çelebi Kültür Sanat Evi
Herkes tarafından bilinen yazar, bilim insanı, halk bilimci, yazar, Evliya Çelebi Kütahya’da doğmuştur. Doğduğu ev Kütahya Belediyesi tarafından Dedesi Kara Ahmet Bey’in Türbesinin yanına tekrardan inşa edilmiştir.
Dumlupınar Atatürk Karargah Evi
Kurtuluş savaşı sırasında Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün karargah olarak kullandığı evdir. Kendine has inşa edilip Atatürk Karargah evi 2003 yılında ziyaretçilerine kapılarını açmıştır.
Anadolu Kültür Sanat Ve Arkeoloji Müzesi
Kütahya’nın merkezinde yer alan müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınan izinle kurulmuştur. Eski bir uçak hangarını düzenleyerek oluşturulmuş olup müzenin kendisine ait arkeolojik eserleri, çinileri, sikkeleri ve sanatçıların yağlı boyaları sergilenmektedir. 2005 Yılında ziyaretçilerle buluşmuştur. Giriş ücretsizdir.
Vakıf Çamlığı Tabiat Koruma Alanı
Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde bulunan Vakıf Çamlığı Tabiat Koruma Alanı 685 hektar büyüklüğündedir. Nesli tükenmekte olan Karaçamın Dünya üzerinde tek yayılış alanını oluşturmaktadır. Karaçam ve iki varyetesinin bulunduğu mükemmel bir ekosistemdir. Bu ekosistemde yaşayan Ardıç, Kavak, Meşe, Ihlamur, Söğüt ağacı türlerindendir.. Domuz, porsuk, tilki, sincap, keklik, bıldırcın, önde gelen hayvan türlerindendir.
Aizanoi Antik Kenti
Roma dönemine kadar geçmişi uzayan antik kente birçok tarihi yer ve anıtı bulabilirsiniz. Dönemin en büyük şehirlerden biri olan kent ikinci Efes olarak bilinmektedir. Aizanoi Antik Kenti içerisinde Amfi Tiyatro ve Macellum, Zeus Tapınağı gibi yapıları barındırmaktadır.
Çinili Cami
Kütahya’ya yolunuz düşmüşken Çinili Camiye uğramanızı tavsiye ediyoruz. Tamamen el işçiliği yapılmış, turkuaz çiniler ile kaplanmış cami merkezde bulunmaktadır. Orta Asya izlerini taşıyan cami Türk mimarisini temsil eden en güzel örneklerden biridir.
Kütahya’ya Özgün Yemekler
Kütahya’ya özgün birden fazla yemek bulunmaktadır. Oldukça zengin olan Kütahya mutfağı birçok lezzeti ile misafirlerine kapılarını aralıyor. Sizlerde bu meşhur yemekleri tadabilir, damak zevklerinize yenilerini katabilirsiniz. Bir kere tattığınızda bir daha devamlı arayacak olduğunuz Kütahya’ya özgün yemeklerden bazıları şu şekilde listelenebilir:
● Sıkıcık Çorbası
● Sütlü İncir Tatlısı
● Ispanaklı Şibit
● Yufka Tatlısı
● İlibada ( Ilıbada ) Dolması
● Kütahya Sini Mantısı
● Kütahya Kebabı
● Şibit Tavuk Tiriti
● Kütahya Güveçi
● Dolamber Böreği
● Dövmeç
● Haşhaşlı Gözleme
● Hekmane Erik Hoşafı
● Gelincik ve Gül Şurubu
● Tosunum Böreği
● Kızılcık Tarhanası
- GEZİLECEK YERLER Çinili Camii, Dumlupınar Atatürk Karargahı, Evliya Çelebi Kültür Sanatevi
- NEREDE Ege