Diyarbakır
Diyarbakır
Tanıtım
Her sezon tatil fırsatları ile Diyarbakır termal otelleri ile tatil yapma fırsatını yakalayın. Eşsiz güneydoğu tarihi ile sizlerde tatil sürecini muhteşem şehir Diyarbakır’da geçirebilirsiniz. Kaplıca’nın şifalı sularına kendinizi bırakarak sağlıklı bir tatil yapabilirsiniz. Rahatsızlıkların ve ağrıların tedavisinde önemli rol oynayan sıcak, şifalı kaplıca suları sayesinde derdinize derman bulabilirsiniz.
Sizlerde Diyarbakır termal otelleri fırsatlarını yakalayabilir, eşsiz doğası ile Diyarbakır’da konaklama fırsatı yakalayabilirsiniz. Birçok gezilecek yere sahip olan Diyarbakır ilinde Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır Ulu Cami, Dicle Nehri gibi birçok yeri gezip görebilirsiniz. Sahip olduğu zengin mutfağı ile tadı damakta bırakan lezzetli yemekleri tatma imkanına sahip olabilirsiniz. Sizlerde güneydoğunun kalbi eşsiz şehirde tatil yapmak istiyorsanız rotanızı doğruca Diyarbakır’a çevirin.
Diyarbakır Termal Otellerin Fiyatları
Kaplıcaların şifalı sularında dinlendirici ve huzurlu bir tatili Çermik ilçesinde yakalayabilirsiniz. Doğu’nun muhteşem atmosferine sahip olan Diyarbakır’da iş yada tatil için konaklama fırsatını yakalayabilirsiniz. Birçok seçenekleri ile hizmet sunan otelleri bulabilir kaliteli bir tatil için en iyi hizmet veren oteli kendiniz için seçebilirsiniz. TermalOteller.Com üzerinde listelen oteller içerisinde erken rezervasyon fırsatlarını kovalayarak daha uygun bir tatil için ekonomik fiyat fırsatlarını yakalayabilirsiniz.
Çermik Kaplıcaları
Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bulunan Çermik kaplıcaları, Diyarbakır merkezine 94 km uzaklıktadır. İlçenin ise 3 km doğusunda bulunup dört yanı yüksek dağlarla çevrilidir. Çermik kaplıcasının büyüklüğü yaklaşık 600 metre olup içerisinde ise bir sürü eski hamam ve tarihi yapı bulunmaktadır. Halk tarafından bazı söylentilere göre özel bir dua ile bu suya giren kadınların çocuk sahibi olabileceklerine dair bir inanış varmış. Bu yüzden çocuk sahibi olmak isteyen kadınların çoğunlukla geldikleri yerdir. Türkiyenin en nitelikli kaplıcasıdır. Dünyanın ise 2. en nitelikli Kaplıcası’dır.
Yüzbinlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Çermik kaplıcalarının suyu sodyum, iyon, kükürt, bromür, iyodür, bikarbonat ve klor içermektedir. Araştırmalara göre PH değeri 7,6 olmaktadır. Suyun sıcaklığı 48 derecedir. Nevrit, kadın hastalıkları, çocuk felci, iltihaplı romatizma, polinevrit, solunum yolu hastalıkları, koklama ve serpintileme tedavisi ve deri hastalıklarına kesin olarak iyi geldiği bilinmektedir. Kaplıcanın suları çok eskiden beri aktığı ve kaplıcanın daha sonra yapıldığı bilinmektedir.
Kaplıcaları Çermik belediyesi tarafından işletilmektedir. Çermik kaplıcalarını suları içilmesi tavsi edilmiyor. Tedavi amaçları Haziran, Eylül arasında kullanılması tavsiye ediyoruz. Kalp yetmezliği olan hastaları doktor izni olmadan girilmesini tavsiye etmiyoruz. Doktorunuzla görüşme sağladıktan sonra şifalı sularda sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.
Diyarbakırda Gezilecek Yerler
Diyarbakıra gittiğinizde gezilip görülmesi gereken o kadar çok yer var ki ilimizin her yeri eşsiz güzelliktir. Binlerce yıllık tarihi ile eşsiz doğasıyla sizleri büyüleyebilir. Eğer gezi listeniz yoksa kesinlike bu yerleri öneriyoruz. Gez, eğlen ve gör Diyarbakır;
Diyarbakır Ulu Cami
Diyarbakır Ulu Cami Anadolu’daki varlığını sürdüren en eski Cami olarak biliniyor. 639 yılında Diyarbakır’da yaşayan Müslümanlar tarafından Ermenilerin yaptırdığı Martoma kilisesi camiye çevrildi. 1091 yılında ilk defa Selçuklu Sultanı Melikşah’ın istediğiyle onarılmış ve o zamandan sonrada birçok kez onarılmıştır. İslam aleminde 5. Harem-i Şerif olarak kabul ediliyor. El Cezeri’nin yaptığı güneş saati de burada bulunmaktadır. Yahudi inancına göre Kudüs’e sonra en kutsal şehirleri Kalne burada bulunmaktadır.
Silvan
Diyarbakır’ın İlçesi olan Silvan, onlarca farklı milletlere ev sahipliği yapmış olup ilk olarak Asurlular tarafından kurulduğu bilinmektedir. M.Ö. 78 yılında Tigran İmparatorluğu tarafından burada Tikrakent adında yeni bir şehir kurmuş olup başkentleri olduğunu ilan etmişler. O zamanlarda şehrin nüfusu az olduğu için Kapadokya ve çevresinden 300.000’den fazla insan getirilmiştir.
● Malabadi Köprüsü
Malabadi Köprüsü, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Diyarbakır – Batman yolu üzerinde bulunmaktadır. Artukoğulları tarafından 1147 yılında inşa edilmiştir. Yeni bir köprü yapıldığı için bu köprüden ulaşım sağlanmamaktadır. Malabadi Köprüsü ilk günkü kadar sağlamdır.
● Selahaddin Eyyubi Cami
Eyyubi Devletinin lideri olan Selahaddin Eyyubi’nin ismi verilmiş olup 1031 yılında inşa edilmiştir.
● Hasuni Mağaraları
Kaya parçalarının içleri oyularak bir apartman şeklinde yapılmıştır. yaklaşık 300 odalıdır. Diyarbakır’ın Silvan İlçesindeki en büyük Kaya topluluğudur.
Hevsel Bahçeleri
Hevsel Bahçelerinde Bu bölgede yaşamış olan tüm medeniyetlerin etkisi her yerde gözükmektedir. Hevsel Bahçeleri iki ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Hevsel kültürel peyzajı, Diyarbakır kalesi ve bahçelerdir. 7000 yıldan fazladır varlığını sürdüren Diyarbakır kalesi Çin şerrinden sonra en büyük ve en geniş surları vardır.
UNESCO 2015 yılında Dünya mirası olarak kabul etti. Diyarbakır kalesinin bahçeleri halka açık olup kendine has alanları bulunmaktadır. Soğan, karpuz, elma, marul, roka, şeftali, kayısı çoğunlukla ekilmektedir. Zamanla Nehir’in çekilmesiyle oluşan bahçe 700 hektarlık alanı kapsamakta. Zaman bu alan Hevsel, Esfel ve Hosel isimlerini almıştır. Bu büyük ve eşsiz bahçede 180’den fazla kuş türü vardır. Göçmen kuşlar tarafından da çok fazla uğranıyor. Bunun yanında tilki, sansar, sincap, kirpi gibi birçok hayvan burada yaşamakta.
Gazi Köşk Şark Evi
- Yüzyılda Akkoyunlular tarafından inşa edilmiştir. Gazi köşkü aynı zamanda seman köşkü olarakta bilinmektedir. Çanakkale savaşından sonra 1916 yılında Atatürk burada görevlendirilmiş ve 1917 yılına kadar burada kalmıştır. 1937 Yılında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk Diyarbakır’ı ziyaret ettiğinde halk arasında para toplayarak Köşkün sahiplerinden burayı satın alıp Atatürk’e hediye etmişlerdir. Köşkün çevresinde Bakımlı piknik alanları vardır kafa dinlemek için çok iyi bir yerdir.
Dicle Nehri
Tarihte birçok savaşa tanıklık eden dicle nehri Mezopotamya ayakta tutan iki nehirden bir tanesidir. Dicle Nehri kaynağını Elazığ’ın çevresinde olan Hazar gölünden almaktadır. Kara deresi ve Aktoprak çayının birleştiği yerde ortaya çıkan Dicle Nehri Basra Körfezinde ise son bulur. Türkiye sınırları içerisinde uzunluğu 1.900 km olan Dicle Nehri, Elazığ’dan başlar. Diyarbakır, Batman, Mardin illerinden Türkiye – Suriye sınırından; Musul, Tikrit, Bağdat, Kut, Amarahı da geçtikten sonra Fırat Nehri İle birleşerek Basra Körfezine dökülür.
Ergani
Eski yerleşim yerlerinden olan Ergani, Diyarbakır’ın en büyük ilçesidir. Ergani’nin başlıca geçim kaynakları; Hayvancılık, tarım, madencilik ve ticarettir. İlçenin ne zaman kurulduğu bilinmemektedir.
● Hz. Meryem Kilisesi
Ermeniler tarafından yapılan Hz. Meryem Kilisesi günümüze kadar sapasağlam ulaşmıştır. Kilise Dicle Irmağına bakan kayalık üzerindedir. Ermenilerin bölgeden gönderilmesi sonucu Kilise boş kalmıştır.
● Çayönü Ören Yeri
Sesverpınar Köyünde olan Çayönü Ören Yeri 9000 yıl öncesine kadar dayanan bir tarihi vardır. Kazı çalışmalar Halen sürmektedir. çıkarılan eserler Diyarbakır Müzesinde sergilenmektedir.
Diyarbakır’ın Geleneksel Yemekleri
Diyarbakır’ın birçok geleneksel yemeği bulunmaktadır. Emin olabilirsiniz ki Diyarbakır’ın kendine özgün mutfağı birçok lezzetli yemeği barındırmaktadır. Sizlerde bu yemekleri tadıp yeni damak zevklerine ev sahipliği yapabilir hatta bu yemekleri tatmak için tekrar Diyarbakıra gelebilirsiniz.
- Meftune
- Kaburga Dolması
- Duvaklı Pilavı
- Ciğer Kebabı
- Nardanaşı
- Acılı Ezme
- Mahlepli Diyarbakır Çöreği
- Bostana Salatası
- Pıçık
- Serbizer Çorbası
- Ayvalık Kavurma
- Elma Düzmesi
- Sıkma
- Patlıcan Dizme
- Sumak Suyu
- Mübarek Dolması
- Cartlak Kebabı
- Tırşık
- Gevre
- Hıllorik
- Hıncık
- Habenisk
- GEZİLECEK YERLER Diyarbakır Kalesi, Çermik Kaplıcaları
- NEREDE Doğu Anadolu Bölgesi